Osobné odbery vždy zadarmo
95 % produktov skladom
Milión spokojných zákazníkov
Zatvárame predajňu v Prievidzi
Košík 0.00 €
Produkt bol pridaný do košíka
img
Ostatné produkty v košíku
produktov v košíku
Medzisúčet
0
  • 16. 10. 2024
  • #INŠPIRÁCIA

Recepty z Gurmánie

„V kuchyni som skutočne šťastná,“ hovorí Linda Jandová, redaktorka blogu Inšpirácia. Dodáva, že z tej novej https://www.asko-nabytok.sk/blog/kuchyna-nad-prahou sa jej ani nechce odísť. „Nová dispozícia s veľkým ostrovčekom, ktorý navrhol Jakub Havlík z pobočky Štěrboholy, mi uľahčila pohyb v kuchyni a výborne sa v nej udržiava poriadok!“ Vlastnú reštauráciu by nechcela, ale čím viac stravníkov a chutí, tým lepšie. „Väčšinou prídem z práce a hneď sa pustím do varenia.  Včera chcelo  jedno dieťa cestoviny s domácou bolonskou omáčkou a druhé pečené zemiaky. Tak každé dostalo, čo chcelo.“  Rada číta kuchárske knihy, recepty alebo foodblogy, ale málokedy podľa nich varí. Ako oko v hlave opatruje kuchársku knihu Márie Sandtnerovej po jednej babičke a knihu ručne písaných receptov po tej druhej. Väčšinu receptov však vymýšľa sama alebo sa ich snaží aspoň inovovať. „Každé jedlo má zvyčajne nejaký príbeh. Rituál spoločného stolovania je v našej rodine takmer posvätný. Verím, že dobré jedlo ľudí spája. Rada ich k tomu inšpirujem na svojom blogu Gurmánia,“ uzatvára Linda a pozýva nás k stolu.

ČIERNÉ ZLATO

Nie uhlie, ale čierna šošovica! Tá spolu s červenou repou tvorí základ úžasného šalátu. Rada sa hrám s bylinkami, ovocím a syrom podľa ročného obdobia. Dokonca aj moje deti, ktoré sa nad šošovicou zvyknú tváriť, že ich nútim jesť rádioaktívny odpad, si na tomto šaláte pochutnávajú. A návštevy sa ho nemôžu nabažiť.

Suroviny na 4 porcie: šálka šošovice beluga, 5 malých hľúz červenej repy uvarených alebo upečených do mäkka, celé balenie syra feta, hrsť nahrubo nasekaných lístkov mäty, šálka čerstvých jahôd

Na dresing: 6 lyžíc olivového oleja, 1 lyžica medu, soľ a korenie podľa chuti, šťava z limetky

Postup: Šošovicu uvarte podľa návodu a nechajte vychladnúť, prípadne ju rýchlo prepláchnite studenou vodou. Uvarenú či upečenú repu nakrájajte na kúsky. Premiešajte ju so šošovicou a dresingom a nechajte chute spojiť aspoň 10 minút. Potom rozdrobte syr, pridajte mätu, jahody a suroviny jemne premiešajte. Pred podávaním každú porciu ozdobte kúskami jahôd a lístkami čerstvej mäty.

Niečo naviac: Na jeseň vyskúšajte namiesto fety kozí syr a zľahka ogrilované broskyne alebo slivky. S týmto šalátom sa dajú robiť kúzla. Je to perfektné predjedlo, príloha, večera a pre niektorých aj dezert!

JEMNÁ KRÉMOVÁ CESNAKOVÁ POLIEVKA S ČIERNOU SOĽOU

Môj starý otec sa za prvej republiky vyučil za mäsiara a údenára. Na jeho klobáskach, jaterniciach či zabíjačkovom guláši si pochutnávali labužníci z celých Čiech. Vyrábal si vlastnú špeciálnu cesnakovú zmes s korením, bola to jeho tajná prísada. Keď ju pripravoval, cesnak bol všade a hlavne na jeho rukách. Ešte stále cítim tú vôňu. Cesnačku sme doma robili po starom, ako úkrop. Krémová verzia z pečeného cesnaku je jemnejšia a popravde i stráviteľnejšia. Ale rande si aj tak neplánujte!

Suroviny na 6 porcií: 6 veľkých hlavičiek cesnaku, olivový olej, 1 šalotka, 1 veľký zemiak, 1,5 l zeleninového vývaru, 1 malá hruška, čierna soľ, korenie, prípadne smotana na šľahanie

Postup: Rúru zohrejte na 180 °C (horný a dolný ohrev). Odkrojte konce hlavičiek cesnaku tak, aby boli viditeľné strúčiky, ale nelúpte ich. Cesnak naklaďte na štvorec alobalu, pokvapkajte olivovým olejom a vytvorte balíček. Pečte približne hodinu. Potom balíčky opatrne rozbaľte a nechajte chvíľu vychladnúť. Medzitým v hrnci rozohrejte dve polievkové lyžice olivového oleja a urestujte na ňom šalotku (nemusí byť nakrájaná na jemno, polievku budete mixovať). Strúčiky cesnaku vytlačte zo šupky a pridajte k šalotke. Zemiak nakrájajte na kocky a zalejte vývarom. Zmes priveďte do varu a nechajte vrieť, kým zemiaky nezmäknú. Medzitým na panvici alebo v rúre nasucho opečte hrušku nakrájanú na malé kúsky. Polievku rozmixujte, dochuťte korením a rozdeľte do tanierov. Každú porciu ozdobte niekoľkými vločkami čiernej soli a kúskami pečenej hrušky.

Niečo naviac: Ak chcete dosiahnuť ešte jemnejšiu chuť, pridajte do rozmixovanej polievky asi 1 dcl smotany na šľahanie.

PEČENÉ SLIVKY S PEKANOVÝMI ORECHMI

Štyria kolegovia v našej spoločnosti vymysleli pred rokom úžasnú vec. Raz za mesiac si oblečú kuchárske zástery a čiapky, pripravia veľký hrniec palacinkového cesta a pečú palacinky pre každého, kto na ne má chuť. My ostatní dodávame slané a sladké dobroty podľa toho, kto má čo rád. Nesmierne ma baví vymýšľať vždy nové kombinácie podľa ročného obdobia. Na posledných palacinkových raňajkách všetkým veľmi chutili moje slivky s pekanovými orechmi.

Suroviny: 20 stredných alebo 15 veľkých sliviek, 2 lyžice trstinového cukru, škorica na jemné poprášenie, šálka opražených, nahrubo nasekaných pekanových orechov

Postup: Ohrejte rúru na 160 °C (horný a dolný ohrev). Na plech položte pečiaci papier, rozložte naň nasekané orechy a pečte v rúre asi 15 minút. Rúru nevypínajte, orechy vysypte do misky a papier vráťte do plechu. Slivky umyte, vykôstkujte a každú rozkrojte na 6 až 8 dielikov. Kúsky sliviek rozložte na plech, posypte trstinovým cukrom a škoricou, a pečte asi hodinu. Vypnite rúru, ale slivky v nej nechajte pokojne celú noc. Do rána krásne stuhnú. Potom už len vmiešajte orechy a podľa potreby zmes prislaďte.

Niečo naviac: Na palacinkách, so zmrzlinou, s jogurtom - ťažko niečo povedať. S čím chutia lepšie? Počas natáčania sme pečené slivky vyskúšali so syrom a boli skvelé!

Zariaďte si svoj domov