Osobné odbery vždy zadarmo
95 % produktov skladom
Milión spokojných zákazníkov
Zatvárame predajňu v Prievidzi
Košík 0.00 €
Produkt bol pridaný do košíka
img
Ostatné produkty v košíku
produktov v košíku
Medzisúčet
0
  • 31. 01. 2024
  • #DOPLNKY

NIEKTO TO RÁD HORÚCE

ZAMATOVÁ ČOKOLÁDA

Čokoláda nie je len o radosti a slastnom chuťovom zážitku, o jej pozitívnych účinkoch už nik nepolemizuje. Preukázateľne obsahuje viac antioxidantov než červené víno, má antistresové účinky, znižuje krvný tlak a tak i riziko infarktu myokardu, pomáha proti bolestiam hlavy a kašľu. Obsahuje minerály, povzbudzuje činnosť mozgu, zvyšuje pozornosť a má priaznivý vplyv na psychiku.

S každým hltom naviac pijeme kúsok histórie, veď čokoládu v podobe nápoja pili už Mayovia 1500 rokov pred našim letopočtom. Z Ameriky ju na európsky kontinent priviezli Španieli, tekutá lahôdka sa rýchle rozšírila do Francúzska a Anglicka. Práve tam sa v čokoládovniach začala horúca čokoláda pripravovať z mlieka namiesto z vody. Tak na čo ešte čakáte?

Recept na horúcu čokoládu pre dvoch:

Potrebujete:

200 g kvalitnej čokolády s obsahom kakaa min. 70%

lyžicu trstinového cukru (alebo podľa chuti)

300 ml plnotučného mlieka

200 ml smotany (aspoň 31% tuku)

2 lyžičky kukuričného škrobu

šľahačku

podľa chuti marshmallows, škoricu, strúhanú čokoládu, chilli papričky na ozdobenie

V polovici mlieka dôkladne rozmiešajte kukuričný škrob, vďaka nemu bude čokoláda hladká a hustá. Druhú polovicu mlieka opatrne zahrejte (nesmie vrieť!) a nasypte do neho rozlámanú čokoládu. Miešajte (najlepšie metličkou), dokiaľ sa čokoláda úplne nerozpustí. Potom pridajte mlieko so škrobom a zvoľna za stáleho miešania varte ešte 30 – 60 sekúnd do zhustnutia. Po odstavení miešajte ešte asi minútu. Hotovú čokoládu nalejte do šálky, ozdobte ju kopcom šľahačky, hrsťou marshmallows, škoricou, strúhanou čokoládou alebo štipkou chilli. A užite si to!

BOŽSKÝ ČAJ

Číňania považujú čaj za nápoj bohov a obrady spojené s jeho prípravou skutočne pripomínajú posvätné rituály. Prvý čaj podľa legendy uvaril cisár a vynikajúci liečiteľ Šen-mung čírou náhodou. Preváral znečistenú vodu a omylom mu do nej spadlo niekoľko lístkov z kríka čajovníka.  Keď si chcel horúci nápoj pofúkať, bol očarený jeho vôňou a chuťou.

V Japonsku pôvodne čaj rástol ako divoká rastlina. Neskôr sa však stal veľmi obľúbeným nápojom a pri jeho príprave sa v 15. storočí začal uplatňovať čajový rituál prevzatý z Číny. Japonské rodiny mali zvláštne čajové izby alebo domčeky s veľmi malými vchodmi, aby sa každý, kto chcel ochutnať, musel pred vstupom zohnúť a vyjadriť tak úctu tomuto nápoju. Čajový obrad, pri ktorom sa za pomoci špeciálneho vybavenia pripravuje čaj matcha, trvá až 4 hodiny. Veľmocou v pestovaní čaju je okrem Číny a Japonska i India. Jej klenotom je čaj z oblasti Darjeeling. Veľkými pestovateľmi sú tiež Cejlón a Rusko. Spôsob pitia a ochucovania čaju sa líši podľa oblastí. Anglický čaj s mliekom a cukrom je rozšírený po celom svete. Kaukazský  spôsob pitia cez kocku cukru si tiež vieme predstaviť. Ale mali by ste chuť na čaj tibetských kočovníkov s jačím mliekom a soľou?

Ak si chcete čaj skutočne vychutnať, vždy dajte prednosť sypanému, pre ktorý sa používajú kvalitnejšie, jemnejšie spracované lístky. A doprajte im i sebe to správne vybavenie na servírovanie a pitie. V butiku ASKO-NÁBYTOK nájdete sklenené, porcelánové, kameninové, ale i retro plechové kanvice, šálky, sitká, misky i tanieriky na pochúťky, aby bol váš čajový večierok dokonalý.

Príprava najbežnejších druhov čaju:

čierny čaj: teplota vody 90 - 100°/ 3 čajové lyžičky na 400 ml/doba lúhovania 3-5 minút

zelený čaj: teplota vody 60-80°C /3 čajové lyžičky na 400 ml/doba lúhovania 2-3 minúty

ovocný čaj: teplota vody 100°C / 3 čajové lyžičky na 400 ml/doba lúhovania 6 minút

bylinkový čaj: teplota vody 100°C/ 3 čajové lyžičky na 400 ml/doba lúhovania 8-15 minút

LIEK NA ZIMU

Varené víno je zo všetkých troch horúcich pochúťok možno prekvapivo najmladšie. Na geniálny nápad podávať ho teplé s korením vraj prišli starí Rimania v 2. storočí nášho letopočtu. Zahrievali sa ním pri svojich ťaženiach Európou, a tak sa jeho obľuba veľmi rýchlo rozšírila. V stredoveku sa varené víno podávalo dokonca ako medicína. Pridávali sa doň byliny, kvety a med. Úprimne povedané, týmto spôsobom sa tiež vylepšovalo nekvalitné víno. I dnes je bežné variť lacnejšie stolné víno. Ale potom sa nemôžete diviť, že vás po ňom bolí hlava.

Určite nikoho neprekvapí, že najväčšiu slávu získalo varené víno v severských krajinách, predovšetkým vo Švédsku. Tam vznikol i variant s mliekom. Možností prípravy sú ale naprieč celým svetom stovky – môžete si dať varené víno z bieleho, červeného alebo z ružového, z vermutu, portského či sangrie, a okrem cukru, medu, korenia a ovocia pridať v súlade s miestnou  tradíciou i kvapku niečoho ostrejšieho - burbounu, vodky nebo whiskey.

Recept na varené víno z jednej fľaše 0,7 l:

Potrebujete:

1 fľašu dobrého vína podľa chuti

2 – 3 lyžice cukru

2 – 3 lyžice vody

2 kúsky škorice

4 celé badiány

6 klinčekov

1 mandarínku

Z cukru a vody pripravte v hrnci cukrový rozvar. Miešajte a varte, dokiaľ sa cukor úplne nerozpustí. Zmiernite oheň, vlejte víno, pridajte korenie a mandarínku nakrájanú na plátky a veľmi zvoľna ohrievajte. Zmes nesmie vrieť, inak alkohol vyprchá a to by predsa bola veľká škoda!

Zariaďte si svoj domov