Osobné odbery vždy zadarmo
95 % produktov skladom
Milión spokojných zákazníkov
Košík 0.00 €
Produkt bol pridaný do košíka
img
Ostatné produkty v košíku
produktov v košíku
Medzisúčet
0
  • 04. 09. 2024
  • #TIPY

Poklady jesene

Aké sú vaše obľúbené úlovky z konca leta a jesene? Zamatovo hnedé klobúky hríbov, jadrá vlašských orechov ukryté v škrupinách ako vzácne perly, horko sladká chuť černíc alebo posledná várka nádherne voňajúcich byliniek? Existuje spôsob, ako premeniť chute, vône a pocity na živé spomienky. Denisa Bartošová určite vie, ako na to.

HUBOVÁ PAŠTÉTA

Suroviny: 1 cibuľa (najlepšie šalotka), 2 strúčiky cesnaku, 1 polievková lyžica masla, približne 250 g lesných húb (niekoľko tenkých plátkov si nechajte na ozdobu), štipka rasce, niekoľko vetvičiek tymianu, 50 ml bieleho vína, 120 ml smotany na šľahanie, soľ a korenie podľa chuti, pečivo ako príloha

Postup:

Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno. V hlbšej panvici rozohrejte maslo a pomaly na ňom nechajte zosklovatieť nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak (pozor, cesnak nesmie zhnednúť, zhorkol by). Nakrájajte huby na plátky a pridajte ich do panvice spolu s rascou a lístkami tymianu. Restujte, kým nezískajú zlatohnedú farbu. Prilejte víno a nechajte odpariť alkohol, trvá to asi 3 minúty. Potom zmes húb vložte do mixéra, pridajte smotanu a mixujte. Textúra nesmie byť úplne hladká, v paštéte by ste mali vidieť a cítiť kúsky húb. Zmes podľa chuti osoľte a okoreňte, rozdeľte do servírovacích pohárov alebo misiek a dajte ju do chladničky vychladiť. Na taniere naaranžujte obľúbené pečivo. Paštéty ozdobte plátkami húb, tymianom a podávajte.

Niečo navyše:

Ak máte po ruke koňak, použite ho namiesto vína, dodá paštéte úplne nový chuťový rozmer.

ORECHOVÝ KOLÁČ S KARAMELOM

Suroviny: 185 g masla, 175 g hladkej múky, 250 g práškového cukru, štipka soli, 1 žĺtok, studená voda, 200 g orechových jadier, 200 ml smotany na šľahanie

Postup:

Rúru rozohrejte na 190o C (nastavte horné a dolné pečenie). Múku, maslo, cukor a soľ vymiešajte v kuchynskom robote alebo ručne. Pridajte žĺtok, 1 - 2 polievkové lyžice studenej vody a vypracujte hladké cesto, ktoré sa nelepí. Vnútro tortovej formy s priemerom cca 24 cm vymažte maslom a vysypte hrubou múkou či strúhankou alebo ju vyložte papierom na pečenie. Cesto vyvaľkajte do okrúhleho tvaru, vložte do formy, prikryte papierom na pečenie, zaťažte a nechajte ho asi 10 minút odpočinúť v chladničke. Korpus pečte vo vyhriatej rúre 10 minút, potom odstráňte papier z povrchu a pečte ďalších 5 minút.

Zatiaľ čo je cesto v rúre, pripravte si náplň koláča. Do panvice vložte 200 g cukru a pridajte 3 lyžice vody. Cukor nechajte na miernom ohni za stáleho miešania rozpustiť. Zosilnite plameň a zmes nechajte bublať, dokiaľ nezíska karamelovú farbu. Odstráňte panvicu z ohňa, primiešajte 100 g masla a smotanu na šľahanie . Nechajte zmes opäť zovrieť a miešajte do zhustnutia. Nakoniec pridajte nahrubo mleté alebo nasekané orechy. Po 15 minútach vyberte korpus z rúry, orechovú náplň rovnomerne rozotrite na cesto a pečte ďalších 8 až 10 minút. Hotový koláč nechajte odpočinúť aspoň 10 minút. Môžete ho podávať teplý i studený, vychladnutý sa však bude lepšie krájať. Domáci orechový koláč  si vychutnáte počas posledných slnečných dní s pohárom ľadového čaju, s hrnčekom horúceho kakaa s ním môžete privítať prvý sneh.

Niečo navyše:

Teplý koláč ozdobte vanilkovou zmrzlinou, studený poriadnou porciou poctivej šľahačky. Romantickú atmosféru dodajú sviečky v prútených lampášoch.

ČERNICOVÝ LIKÉR

Suroviny: 500 g čerstvých zrelých černíc, 250 g kryštálového cukru, 1 l vodky

Postup:

Ovocie vložte do dvojlitrovej sklenenej nádoby s tesne priliehajúcim viečkom, posypte cukrom a zalejte vodkou. Uzavrite a dobre pretrepte.

Nechajte stáť šesť týždňov na slnečnom alebo aspoň teplom mieste. Počas tejto doby fľašu neotvárajte, len ňou občas potraste. Po šiestich týždňoch nápoj preceďte cez kávový filter alebo čisté plátno. Chutí výborne s ľadom i bez.

Niečo navyše:

Privítajte hostí vlastnou verziou kokteilu Kir Royale. Na dno pohára na šampanské nalejte jednu odmerku domáceho černicového likéru a doplňte šumivým vínom. Slávnostnú atmosféru dotvoria napríklad poháre Romance.

LIGURČEK NA ZIMU

Ligurček v oleji:

Ligurček nechajte dokonale usušiť, aby ste zabránili množeniu baktérií. Fľašu s uzáverom starostlivo umyte horúcou vodou a nechajte uschnúť. Naplňte ju po okraj bylinkami a zalejte ich olivovým alebo slnečnicovým olejom. Nechajte lúhovať aspoň tri týždne.

Domáce bylinkové pesto:

Suroviny: 100 g jemne nastrúhaného parmezánu, 100 g jemne mletých lúpaných mandlí, kvalitný olivový alebo slnečnicový olej, 3 veľké hrste pažítky alebo zmes byliniek (napr. šalvia, petržlen, pažítka), soľ a korenie.

Postup:

Bylinky rozmixujte v elektrickom sekáči s olejom. Do zmesi primiešajte mleté mandle a parmezán, podľa chuti osoľte a okoreňte. Zmesou naplňte poháre, povrch zalejte olejom a zatvorte viečkom. Vrstva oleja zabráni prístupu vzduchu a pesto dlhšie vydrží čerstvé.

Niečo navyše:

Pesto zaliate olejom vydrží v chladničke niekoľko týždňov.

Zariaďte si svoj domov