Osobné odbery vždy zadarmo
95 % produktov skladom
Milión spokojných zákazníkov
Košík 0.00 €
Produkt bol pridaný do košíka
img
Ostatné produkty v košíku
produktov v košíku
Medzisúčet
0
  • 18. 12. 2024
  • #TIPY

Silvestrovské listovanie

Lístkové cesto je ľahké, lahodné a chutí výborne na sladko i na slano. Môžete ho samozrejme vyrobiť doma z pšeničnej múky, vody, masla, citrónovej šťavy či octu.  Príprava je však trochu časovo náročná a vyžaduje určitý cvik. Výborné pochúťky môžete vykúzliť aj z kvalitného lístkového cesta z obchodu, ako to urobila dizajnérka a food štylistka Denisa Bartošová.

ZIMNÉ SLNKO

Suroviny: dve balenia lístkového cesta (na tento recept je lepšie použiť nevyvaľkané, aby ste mohli pripraviť hrubší plát), paradajkový pretlak alebo tradičná talianska rajčinová omáčka sugo, asi 10 koliesok salámy chorizo, 4 lyžice strúhaného syra (mozzarella, čedar alebo gouda), ľubovoľné bylinky, vajce na potretie

Postup:

Obidve balenie cesta rozvaľkajte na papieri na pečenie na hrúbku asi 3 mm. Aby sa cesto nelepilo na valček, použite potravinársku fóliu alebo ďalší papier na pečenie. Pomocou väčšieho taniera či tortovej formy vykrojte z cesta dva kruhy. Jeden z nich potrite paradajkovým pretlakom (môžete skúsiť aj pesto), poklaďte naň kolieska choriza, posypte ho strúhaným syrom a podľa chuti pridajte čerstvé alebo sušené bylinky.

Na spodný plát s náplňou položte druhý kruh cesta a okraje jemne pritlačte k sebe. Do stredu položte hrnček alebo pohár. Potom od kraja ku stredu nakrájajte asi 5 cm široké „slnečné lúče“, každý dvakrát zakrúťte. Takto pripravené „slnko“ potrite vajíčkom rozšľahaným s lyžicou vody, prípade ho posypte bylinkami. Koláč pečte asi 15 minút v rúre predhriatej na 200 stupňov dozlatista. Najlepšie chutí tesne po vytiahnutí z rúry. Žiadne krájanie alebo zbytočné príbory, každý si môže odtrhnúť svoj kúsok!

JEDNOHUBKY

Suroviny: balíček lístkového cesta, náplne podľa chuti (maslo a kaviár, paštéta a brusnice, smotanový syr, prosciutto a kapary, údený losos a kôpor, žĺtok vyšľahaný s maslom a pažítkou atď.), vajce na  potretie

Postup:

Lístkové cesto rozvaľkajte na hrubší, asi 3 mm vysoký plát. Formičkou alebo pohárom vykrajujte kolieska. Jedno koliesko potrite rozšľahaným vajíčkom, položte naň druhé a okraje cesta zľahka pritlačte k sebe. Pečte 10 minút v rúre predhriatej na 200o C na plechu pokrytom papierom na pečenie. Kolieska nechajte vychladnúť. Potom špičkou noža alebo prstom urobte v strede koliesok priehlbinu a naplňte ju vašou obľúbenou náplňou.

TYČINKY S PESTOM A SLANINOU

Suroviny: balíček lístkového cesta, 15 - 20 plátkov slaniny, 4 lyžice strúhaného parmezánu, vajce na potretie, pesto

Postup:

Cesto nakrájajte na pásiky široké asi 4 cm, potrite vajíčkom, na každý pásik položte plátok slaniny a posypte parmezánom. Každý pásik stočte do špirály a opäť potrite vajcom. Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C dozlatista. Podávajte s pestom.

PLNENÉ KOLÁČIKY

Suroviny: balíček lístkového cesta (na 8 koláčikov), 200 g kyslej smotany, 100 g syra gorgonzola, 2 vajcia, hrsť petržlenovej vňate, 8 cherry paradajok

Postup:

Cesto rozvaľkajte, nakrájajte ho na menšie štvorce a každý kúsok vtlačte do formy na muffiny. Vymiešajte náplň z kyslej smotany, rozdrobenej gongonzoly, vajíčok a nasekanej petržlenovej vňate. Spodnú časť koláčika popichajte vidličkou, potrite rozšľahaným vajcom a do polovice naplňte pripravenou zmesou. Každý koláčik ozdobte paradajkou na stopke. Pečte dozlatista v rúre vyhriatej na 200 stupňov.

SRDIEČKA S JAHODAMI A BOMBARDÍNOM

Suroviny na srdiečka: balíček lístkového cesta, 1 vajce, téglik smotany na šľahanie (min. 33 %), 200 g čerstvých alebo mrazených jahôd, 1 polievková lyžica práškového cukru, prípadne 1 čajová lyžička kukuričného škrobu, práškový cukor

Postup:

Lístkové cesto vyvaľkajte na plát vysoký asi 4 mm. Formičkou alebo nožom z neho vykrajujte srdiečka. Potrite ich rozšľahaným vajíčkom a upečte dozlatista v rúre vyhriatej na 200 stupňov na plechu pokrytom papierom na pečenie. Vyšľahajte smotanu na šľahanie. Jahody rozvarte s cukrom. Prípadne pridajte čajovú lyžičku kukuričného škrobu, aby bola zmes hustejšia. Vychladnuté srdiečka pozdĺžne rozkrojte, na spodnú polovicu dajte lyžičku šľahačky, pridajte jahodovú hmotu, prikryte druhou polovicou cesta a hotové srdiečka posypte práškovým cukrom.

Suroviny na bombardíno (2 porcie): 8 cl vaječného koňaku (najlepší je samozrejme domáci), 4 cl brandy, 4 cl mlieka, šľahačka, mletá a celá škorica na ozdobu

Postup: Zmiešajte vaječný likér, brandy a mlieko a zmes zohrejte tesne pod bod varu. Nápoj nalejte do vhodných pohárov, ozdobte šľahačkou a škoricou. Vychutnajte si ho spoločne s jahodovými  srdiečkami, kým sú ešte horúce.          

TIP: BUBLINKY S KOKOSOM

Okraje pohárov na šumivé víno opatrne potrite vyšľahaným bielkom, obaľte v jemne nastrúhanom kokose a na dno položte jednu či dve jahody (mrazené  výborne nahradia kocky ľadu). Do pohárov nalejte dobre vychladený sekt a pripite si na ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK!

Zariaďte si svoj domov