Osobné odbery vždy zadarmo
95 % produktov skladom
Milión spokojných zákazníkov
Košík 0.00 €
Produkt bol pridaný do košíka
img
Ostatné produkty v košíku
produktov v košíku
Medzisúčet
0
  • 05. 06. 2024
  • #TIPY

PRAVÁ CHUŤ LETA

Možno máte doma moderný „zázrak“ s množstvom funkcií, ktorý vyzerá ako rekvizita zo sci-fi filmu. Denisa Bartošová sa však rozhodla pripraviť svoje letné menu na najjednoduchšom kotlíkovom grile. Než sa pustíte do prípravy, najprv gril dôkladne očistite horúcou vodou, špeciálnym odstraňovačom pripálenín, kefkou a škrabkou. Ak usadeniny na rošte odolávajú, namočte ho do vedra alebo vane a pridajte sódu bikarbónu. Tá dokáže zázraky, ako nám v podcaste LASKOMINY prezradila Kateřina Brožová z projektu „Úklid pro klid“. Vyčistený rošt osušte a zľahka potrite olejom. Grilovanie je úžasné, ale vzniká pri ňom veľa škodlivých látok, ktoré môžu ovplyvniť chuť a kvalitu jedla. Stačí však dodržiavať niekoľko základných pravidiel a môžete hodovať bez obáv. Mäso a prílohy netreba utopiť v marináde. Než ich položíte na gril, nechajte ich odkvapkať. Marináda stekajúca rozpálené uhlíky prská a dymí. Používajte fóliu alebo špeciálne hliníkové tácky, ktoré ochránia pokrm a pomáhajú udržiavať gril čistý. Dokonale vychladnutý popol môžete použiť ako hnojivo v záhrade.

PRAŽMA S CITRÓNOM A ROZMARÍNOM

Máte radi ryby? Kvalitným surovinám stačí málo: soľ, korenie, bylinky a citrón. Na jednoduchom grile pripravujte rybu vcelku, filety sa prilepia.

Ingrediencie: 2 pražmy (môžete nahradiť pstruhom), asi 10 dkg masla, 4 lyžice olivového oleja, niekoľko vetvičiek rozmarínu, soľ, korenie na ryby podľa chuti, 2 citróny

Postup:

Maslo nechajte mäknúť. Nasekajte nadrobno jednu vetvičku rozmarínu a zmiešajte s maslom. Zmesou potrite vnútro rýb, osoľte a okoreňte ich zo všetkých strán. Nakoniec do nich vložte 2 až 3 kolieska citrónu. Ryby zviažte potravinovým motúzom. Náplň zostane vo vnútri a s rybou sa na grile ľahšie manipuluje.

Zostávajúce vetvičky rozmarínu ponorte do olivového oleja, prípadne do roztopeného masla.  Počas grilovania ním ryby priebežne potierajte. Citrón prekrojte na polovicu a chvíľu grilujte reznou stranou nadol. Hotovú rybu ozdobte grilovaným citrónom a zväzkom rozmarínu.

RÍMSKY ŠALÁT S PARMEZÁNOM

Ak sa vám predstava grilovaného listového šalátu zdá nezvyčajná, ešte ste neochutnali túto dobrotu. Možno ho už nikdy nebudete pripravovať inak.

Suroviny: 1 rímsky šalát, soľ, korenie, 2 polievkové lyžice olivového oleja, 2 polievkové lyžice parmezánu

Postup:

Rímsky šalát pozdĺžne rozrežte, reznú stranu potrite olejom, osoľte a okoreňte.

Šalát položte reznou stranou na gril.  Pozor, stačí mu skutočne len pár minút. Otočte ho, opečený rez posypte parmezánom a nechajte ešte chvíľu grilovať z druhej strany. Okamžite podávajte.

JAHODOVÁ BRUSCHETTA

Krasojazda pokračuje! Tretím chodom je dezert. Pripravíme si sladkú verziu obľúbeného talianskeho predjedla, bruschettu. Rajčiny tentokrát dostanú voľno a nahradí ich symbol leta, voňavé jahody.

Suroviny: 4 krajce kvalitného svetlého chleba, maslo, 1 lyžica cukru, asi 8 veľkých jahôd, jedlé kvety alebo bazalka na ozdobenie

Postup:

Krajce chleba zľahka potrite maslom, položte ich natretou stranou na gril a opečte dozlatista. Jahody nakrájajte na plátky, vložte na hliníkovú tácku na grilovanie a posypte cukrom. Nejaké si nechajte na ozdobu. Nakrájané jahody krátko opečte na panvici alebo fólii, ovocie nesmie pustiť príliš mnoho vody. Hotovú zmes navrstvite na krajce chleba, ozdobte ich kúskami čerstvých jahôd, jedlými kvetmi alebo lístkami bazalky.

BAZALKOVÁ LIMONÁDA

Bazalka síce pochádza z Ázie, je však hviezdou najmä talianskej kuchyne. Okrem nádhernej farby, vône a chute má aj výnimočné liečivé schopnosti. Prospieva dobrému tráveniu, upokojuje nervový systém alebo pomáha pri ochoreniach obličiek. Na prípravu bazalkovej limonády síce nepotrebujete gril, mixér sa však bude hodiť. Prípadne ho môžete nahradiť mažiarom.

Suroviny: 1 l vody, 300 g bazalky, 2 polievkové lyžice medu (alebo podľa chuti), 1 limetka, ľad

Postup:

Všetky prísady vložte do mixéra a rozmixujte dohladka. Ak nemáte poruke elektrickú zásuvku, môžete použiť mažiar, v  ktorom rozdrvíte bazalku s medom a dolejete vodou. Nápoj rozdeľte do pohárov, pridajte ľad a ozdobte ho plátkom limetky a lístkami bazalky.

Zariaďte si svoj domov